Test av Ortofoto med drone

De siste ukene har jeg testet produksjon av ortofoto med drone. Jeg fikk tilgang til en gratis prøveversjon av programvaren Dronedeploy. Dette er en skybasert tjeneste med tilhørende App til telefonen. https://www.dronedeploy.com/

Skjermbilde fra Dronedeploy.

Ortofoto

Et ortofoto er et fotografi tatt fra fly eller satellitt. Bildet er georeferert, det vil si at det inneholder informasjon om hvordan det ligger i det virkelige terrenget, og tilsvarer da et kart som er i samme skala. Ortofoto brukes ofte som underlag for å visualisere plandata. Veitraséer, nye høyspentlinjer eller bygninger og annet kan presenteres på en lettforståelig måte. Kilde: Wikipedia

Jeg er imponert over hvor enkelt og ikke minst morsomt det var å produsere ortofoto ved hjelp av Dronedeploy. Først satte jeg opp en enkel «mission» i nettleseren, der jeg valgte ut området jeg skulle fly. Deretter var det bare å ta med dronen ut, avtale med den lokale flyplassen på Stokmarknes at jeg kunne fly, for så å sette i gang.

Drona klar for oppdrag

Dronen fløy i et forhåndsbestemt mønster, og tok rett antall bilder i forhold til det som programmet hadde regnet ut. Etter endt oppdrag landet drona automatisk, og jeg fikk valget om jeg ville laste opp bildene umiddelbart, eller vente til jeg kom tilbake til datamaskinen. Etter opplasting av bilder, gikk det alt fra en halv time til et par timer for tjenesten å prosessere bildene.

Fordelen med at tjenesten er skybasert er at man har tilgang til en stor mengde prosessorkraft på kort tid for å «stitche» sammen alle bildene som drona har fotografert. Prøvde å gjøre det samme på min egen maskin i Photoshop, og da knelte hele systemet.

Etter endt prossesering fikk jeg muligheten til å laste ned høyoppløselige foto av området jeg fløy over. I tillegg kunne jeg laste ned en ferdig 3D-modell som obj-fil med tekstur. Denne prøvde jeg å laste inn i Blender og Unreal Engine direkte. Dette gikk smertefritt. Det betyr at man kan bruke modellen til film og medieproduksjon. Lastet også opp modellen til nettjenesten Sketchfab.com. Resultatet kan sees under.

Flyruten til drona
De blå punktene viser hvor drona har tatt bilder.

Eksempel på bilder som Dronedeploy produserer:

Høydedata
Høyoppløselig Ortofoto.