Prosjekt: Programmerbar labyrint

Tanken bak prosjektet er å lage en god gammeldags labyrint der en kule skal komme fra start til slutt gjennom en bane i labyrinten. For å få dette til må man løfte litt på sidene slik at kulen ruller gjennom banen. For å lage en litt moderne vri på dette, er tanken å styre hele labyrinten med to servomotorer styrt av en BBC Microbit.

DEL 1 – Design

Første steg er å designe selve labyrinten. Til dette bruker vi nettsiden https://adashrod.github.io/LaserCutMazes/designer. Her kan man legge inn en rekke parameter, og til slutt ende opp med et design som man er fornøyd med. Dette lastes ned som SVG-fil.

Skjermdump fra https://adashrod.github.io/LaserCutMazes/designer

Når filen er lastet ned som SVG åpner jeg den i Adobe Illustrator. Her lager jeg to filer. En film med bunnplaten av labyrinten, og en fil med veggene. På bunnplaten gjør jeg en liten endring i designet. Jeg legger inn et hull på slutten av banen, slik at en klinkekule kan komme gjennom. I tillegg lager jeg en ramme rundt hele platen, slik at laseren (i dette tilfellet en Glowforge Pro) kan kutte hele platen ut for meg. De ferdige filene kan lastes ned under.

DEL 2 – Laserkutting

Filene kutter jeg på en Glowforge som vi har på vårt makerspace. Materialet er 3mm finèr kjøpt på Coop OBS bygg. Mener de selger det som 4mm finèr, men jeg målte det til ca. 3mm og laget hullene deretter.

Laserkutteren i aksjon

Etter litt liming så er selve labyrinten ferdig. Nå gjenstår bare å få laget et fornuftig understell, samt programmeringen. Tanken er å lage et understell som kan brukes til flere forskjellige labyrinter.

DEL 3 – Understellet

Understellet krever at man klarer å tenkte i 3 dimensjoner samtidig med at man designer i 2 dimensjoner. Jeg har laget understellet i Adobe Illustrator. Det krevde en del fundering. Etter litt frem og tilbake så er understellet i boks. Det kan lastes ned her:

DEL 4 – Programmere Microbit

Jeg har moderat med kunnskap om programmering av Microbit, så min fremgangsmetode er å finne litt kode her og der på nettet, for så å sette det sammen og se om det fungerer. Microbiten har innebygd tilt-sensor, slik at jeg kan bruke den funksjonen til å styre servoene. I tillegg har den mulighet til å sende signaler til en annen enhet. Planen er derfor å få til å bruke en Microbit som fjernkontroll til å styre labyrinten. Det betyr at man må ha 2 Microbit, og legge forskjellig kode på dem. Under ser du kodene:

Kode på Microbit som skal sende signal. Har valgt radiogruppe 18. Her kan man velge hva man vil, men sørge for å ha samme radiogruppe på mottakerenheten.
Kode på mottakerenheten
Kobling av servoene på mottakerenheten.

De to servoene krever litt mer strøm enn det microbiten klarer å levere. Jeg bruker derfor en ekstra batteripakke til servoene. Batteripakken har 4 stk. 1,5 volts batterier. Kobler strøm til servoene direkte på batteripakken, samt en ekstra jording til Microbiten. Servoene av type SG90 skal egentlig ha 4.8 volt, så dette er litt i overkant, men det ser ut til å fungere inntil jeg eventuelt svir dem.

Jeg koder alt i nettløsningen til Microbit. Den finner du her: https://makecode.microbit.org/

Her ser man to servoer som er koblet til ekstern strøm i form av en batteripakke. Signalet på hver servo er koblet til PIN0 og PIN1.

Del 5 – Montering

Etter litt liming og montering så er produktet ferdig. Bruker grillpinner som akslinger for bæresystemet.